Süt polidispers bir gıdadır. Bileşimindeki maddelerin fiziko-kimyasal özellikleri nedeni ile, diğer gıda maddelerinin üretiminde ve bazı sanayi dallarında süt ayrıca bir öneme sahiptir. Bileşiminde yer alan süt yağı emülsiyon halinde, protein koloidal dispersiyon halinde, laktoz ve mineral maddeler ise gerçek çözelti halinde bulunur, yani süt polidispers bir karışım halinde bulunmaktadır.
Süt teknolojisinde homojenizasyon işleminde amaç, büyük yağ taneciklerinin parçalanmasını sağlamak
ve ortalama 3-4μm olan yağ kürecikleri çapını 0,5…1μm’ye getirmektir. Kuşkusuz homojenizasyonun;
rengin beyazlatılması, viskozitenin arttırılması, tadın iyileştirilmesi gibi diğer amaçları da vardır.
Kaliteli çiğ sütten söz edildiğinde aşağıda belirtilen hususların dikkate alınması gerekir:
Bentley Süt Analiz cihazlarının tercih edilme sebebi... daha fazla